2009. gada 28. sept.

Mazliet kultūras.

Piektdienas vakarā, ietērpusies indiešu kleitā, devos kopā ar Surekhu un viņas draudzenēm uz dejām. Tās notika Navarathri ietvaros. Navarathri ir deviņu dienu svētki, kuru laikā notiek dažādas aktivitātes, no kuram dažās piedalijos arī es.
Ap deviņiem vakarā (ar divu stundu nokavēšanos - dāmas nevarēja sataisīties) ieradāmies uz dejām. Zālē tikai un vienīgi indieši (izņemot mani), kuri ar kociņiem rokās ļoti sistemātiski dejo. Diemžēl neviena no mums šo deju nemācēja, tāpec mēs pamatīgi improvizējām savā starpā, zāles maliņā nolīdušas.
Tā mēs izskatījāmies, bet tā tas izskatījas pārējā zāles daļā (aptuveni tā, šis nav video no mūsu pasākuma, bet deja tā pati).




Pēc stundas jau dāmaz izdomāja, ka viņam pietiek, un mēs devāmies uz indiešu restorānu, lai viņas varētu kārtīgi izklačoties, aprunāt klāt neesošos un neesošās, pastāstīt par saviem vērtīgajiem pirkumiem, salīdzināt savas rotas utt.
Svētdien mēs devāmies uz reliģisku pasākumu. Kādā zālē ierīkots altārs, pie kura nolikt ziedojumus (puķes, augļus un saldumus), tur varēja arī ieturēt bezmaksas maltīti, manējie noskaitīja pa lūgšanai un mēs devāmies pie draugiem.
Šo deviņu dienu laikā cilvēki savās mājās veido pakāpienveida plauktus, uz kuriem novieto dažādas lelles, dievu skultpūras utt. Lūk, viens no šiem plauktiem.
Nakammēness viņiem ir Diwali festivāls jeb Gaismas svētki. Manējie organizē lielu pasākumu, tāpēc nākamās pāris nedēļas būs pilnas ar darbiem - man japalīdz bērniem iestudēt deja, kā arī varbūt tomēr jāpiedalās pieaugušo dejā. Un vēl taču jāiegādājas pienācīgs sari, ko vilkt mugurā :)



3 komentāri:

cocorosiegirl teica...

jautrība sit augstu vilni!

Muljkis teica...

Ha ha! bet tas tiesham ir interesanti!

madeinLV teica...

es justos diezgan jocīgi tavā vietā. tomēr, droši vien ir interesanti iekrāt tik daudz informācijas par citu tautu kultūru.